Haber

ABD’nin ‘Türkiye’ Büyükelçisinden açıklama: ‘Beklemelerine gerek yok’

ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Jeff Flake, İsveç’in NATO üyeliğinin TBMM’de kabul edilmesi ve ABD’nin Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satışına ilişkin açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın birkaç gün içinde İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin nihai onayı vermesini beklediğini belirten Flake, resmi onay belgesi Washington’a ulaşır ulaşmaz ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 20 milyar dolarlık F-16 satışına ilişkin bildiriminin yayınlanacağını söyledi. derhal Kongre’ye sunulacaktır. Göndereceğini söyledi.

‘GÜNLER İÇİNDE OLMASINI BEKLİYORUM’

Reuters’in haberine göre, İsveç’in NATO’ya katılımını onaylayan belgenin Erdoğan tarafından imzalanıp Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra Washington’a gönderilmesi gerektiği belirtilirken, Flake bugünkü röportajında ​​bunun “birkaç gün içinde” gerçekleşmesini bekleyip beklemediğini sordu. sorusuna ise “Evet bekliyorum” yanıtını verdi. “Meclis burada harekete geçtiği sürece Türkiye’nin beklemesi için bir neden görmüyorum” diyen ABD büyükelçisi, “Bu nedenle Kongre’nin (F-16 satışına ilişkin) bildiriminin bir an önce yapılmasını bekliyorum” dedi. bu Washington’a iletildi.”

Reuters’a telefonla konuşan Flake, İsveç’e verilen onayın Başkan tarafından imzalandıktan sonra Washington’a iletilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bu olur olmaz, bildirimin gerçekleşmesini bekleyeceğiz. Ve olacak. resmi bir bildirim.”

‘HEP BİRLİKTE ÇALIŞMANIN DEĞERİNİ GÖRÜYORLAR’

Haberde, ABD’nin Türkiye’ye F-16 savaş uçakları ve modernizasyon kitleri satışının, İsveç’in NATO üyeliğinin hem Türkiye hem de ABD Kongre üyeleri tarafından onaylanması şartına bağlandığı hatırlatıldı. F-16’nın NATO’ya katılımını onayladıktan sonra satışına ilişkin resmi bildirim sürecini başlatmayı planladığını belirttiği bildirildi.

Daha önce İsveç’in NATO başvuru sürecinde Türkiye’nin ‘son derece meşru güvenlik ihtiyaçlarını’ karşıladığını söyleyen Büyükelçi Flake, aralarında insan hakları kaygıları nedeniyle Türkiye’ye F-16 satışı konusunda çekinceleri bulunanların da bulunduğu ABD Temsilciler Meclisi’ni eleştirdi. İsveç’te gecikme ve Senato dış ilişkiler komitelerinin liderleriyle iletişim halinde olduğunu söyledi. ABD Büyükelçisi Flake sözlerini şöyle sürdürdü:

“F-16 satışına geçmeden önce İsveç’in NATO’ya üye olması gerektiğini düşünen Kongre üyeleri var. Ancak hepsi Türkiye’nin NATO’ya katılımının değerini görüyor; hepsi de gelecek ortak çalışmanın maliyetini görüyor.” F-16 modernizasyonuyla” (DIŞ HABER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu