Amasra Maden Faciası Hakkında Açıklama… Emniyet Mühendisi: “Siyasi kanallardan referansı olan personel ayakta veya baca içinde çalışmamıştır.
TAMER ARDA ERSİN – GÜRKAN DEMİRTAŞ
Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırlayıp Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği raporda görev süresi ve kovuşturması yer alan polis mühendisi Şahan Kahraman, “Daha kolay ve hafif işlerde çalıştırılıyorlar diye düşünüyorum” dedi. Kurum Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, “İşletmede mesleki konularda yeterli bilgi ve deneyime sahip olmayan kişiler, işçi güvenliği ve yönetimi açısından önemli olan pozisyonlara getirildi” dedi.
Amasra Cumhuriyet Savcısı Ozan Mert Alıcı, Bartın’ın Amasra ilçesindeki TTK’ya bağlı madende 14 Ekim 2022’de meydana gelen faciayla ilgili aralarında TTK yöneticilerinin de bulunduğu 23 kişi hakkında tutanak düzenledi. 173 sayfalık tutanakta, müşteki ve zanlıların ifadeleri faciadaki ihmali gözler önüne serdi. Fezleke, Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı’na sevk edildi.
Zanlıların emniyet ve savcılık ifadelerinin yer aldığı rapora göre; Gözaltına alınan Kurum Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, şunları söyledi:
“Madencilik mesleğinde 35 yıllık mesleki tecrübe ve birikime sahibim. İşletmede meslek konusunda yeterli bilgi ve birikime sahip olmayan kişiler işçi güvenliği ve idari yönden önem arz eden pozisyonlara getirilmekte ve son zamanlarda, idari anlamda yöneticilik yapmış olanlar nefslerini daha yüksek mevkilere gelmek için kullanmışlar, gördüm.”
Polis Mühendisi Şahan Kahraman, “Kayırmacılık var. Siyasi kanallar, sendika faaliyetleri ya da vatandaşlık vb. yollarla bu şekilde referans verilen personeller ayakta ya da bacada çalışmıyordu, bence daha kolay ve hafif işlerde çalıştırıldılar” dedi. Meslekler.”
“AYAĞIN SIRTI YANMIŞTIR”
Kazıcı çalışanı Burak Sümertaş, madenin daha önce üretime alındığını belirterek, “Bazı arkadaşlarım -310 kotunda 2. haznedeki bacada gaz birikmesi olduğunu söylediler. ‘lavabo çıkışı’. Duyduğum kadarıyla yetkili yöneticiler ara sıra gelip oraya baktılar.’Ayağın arkası yanıyor’ denildi ve üretime 3-4 ara verildiği için izin verildi. günler.
Sümertaş, iş güvenliği eğitimlerinin teorik olarak verildiğini de belirterek, şunları kaydetti:
“Uygulamalı bir eğitim yok. Bu eğitimlerde 100-150 kişiye açılan maske üzerinden toplu olarak verildi.
Bana göre aldıkları eğitim yeterli değildi. Daha kapsamlı bir eğitim olsaydı, belki olay sırasında ölen arkadaşlarımdan bazıları hayatta kalabilirdi. 3,5 yıldır çalıştığım firmada işe başladığımda bir kez maske eğitimi verildi, sonrasında eğitim tekrarı yapılmadığı için uygulama şansım olmadı.”
PATLAMA YERİNDEKİ GAZ SENSÖRÜNE DİKKAT
Motorculuk yapan madenci Tanju Korkmaz, patlamadan 10 gün önce tanıştığı arı ustası Burçin Şaban’ın geç kaldığını ve nedenini sorunca “Gaz değeri yüksek olan bir kanalizasyona atamazdım” dediğini söyledi. bundan dolayı.”
Korkmaz, “Duyduğum kadarıyla havalandırmada sorun vardı ve bu sorundan dolayı pervane sistemlerine bakılacaktı ama bu pervane sistemlerinin patlamanın olduğu pervane sistemleri olup olmadığını bilmiyorum. .”
Korkmaz, patlamanın olduğu yerdeki gaz sensörlerine ilişkin tahminini, “Patlamanın olduğu yerde sensör ile arı arasında mesafe oluştu. Dolayısıyla gazın içindeki gaz miktarı arttığında patlamanın gerçekleşmesi biraz zaman aldı.” sensöre ulaşmak için.”
“DEPREM OLDU”
Panel ayak imalat işçisi Umut Güneş, patlama anında madende olduğunu ve kendilerine patlama anında sarsıntı olduğuna dair bilgi verildiğini anlatarak, “Gaz izleme odasını aradık, bir patlama olduğu bilgisi verildi. Ancak gaz izleme odasında kimin görevli olduğunu bilmiyorum.”
“KAZADAN ÖNCE PATLAMANIN OLDUĞU YERDE, DEVAM ETTİKTEN SONRA ÜRETİM DURDURULMUŞTUR”
Motorcu olarak çalışan madenci Kemal Berberoğlu, kazadan önce üretimin durduğunu belirterek, “Kazadan önce birkaç kez patlama olan bacada gaz kaçağı vardı, ne zaman olduğunu hatırlamıyorum. gaz kaçağı meydana geldi, işçiler geri çekildi ve astsubayların talimatıyla 1-1,5 saat sonra işbaşı yaptı.” .
haber-pazar.com.tr