Yaşam

BTK’dan Deprem Bölgesindeki İletişim Sorununa İlişkin Açıklama

6 Şubat’ta meydana gelen ve 50 binden fazla vatandaşın ölümüne neden olan sarsıntılarda, GSM operatörleri büyük tepki aldı En kritik dönemde deprem sonrası yıkılan evlerle ve yıkılan baz istasyonlarıyla temas kurulamadı.

Son olaylar konut binaları üzerine baz istasyonları inşa edilmemesi yönündeki baskıyı artırırken, günümüzde Bilgi Teknolojileri ve Bağlantı Kurumu’ndan (BTK) İşte değerli bir açıklama. BTK Lideri Ömer Abdullah Karagözoğlu, sorunların baz istasyonlarının zarar görmesinden kaynaklanmadığını belirtti.

TBMM’deki Beyin Sarsıntılarını Araştırma Komisyonu’na sunum yapan Karagözloğlu, baz istasyonlarının yıkılmasının sorunun küçük bir parçası olduğunu paylaştı:

“Binalar üzerinde bulunan bazı baz istasyonlarının depremde fiziki olarak yıkılmış ve ağır hasar görmüş olması sorunun görece daha küçük bir bölümünü oluşturuyordu. Asıl sorun şehirlerdeki elektrik kesintileri, akaryakıt ikmalindeki zorluklar ve kötü hava şartlarından kaynaklandı.

Çekirdek ağ hizmetinde herhangi bir kayıp olmadı ve hizmet vermeye devam etti. Ayrıca operatörlerimizin şebekelerinin ortasında bulunan ana bağlantı panolarında rastgele bir karartma yaşanmadı. Heyetimin yapıldığı binaların çökmesi, şebekenin en uç noktaları olan baz istasyonları ve toplama alanlarının elektrik kesintisi ve arızalanması nedeniyle radyo erişim ağları zarar görmüştür. Alan kayıplarının bir kısmı, radyo erişim ağını çekirdek ağa bağlayan iletim sınırındaki hasardan kaynaklanıyordu.”

Elektrik kesintileri ve yakıt ikmali sorunları iletişimi nasıl etkiledi?

Bu sorunlar olmuştur Vodafone ve Turkcell CEO’ları tarafından sarsıntı sonrası dile getirildi. Her iki CEO da bölgeye teslim ettikleri portatif baz istasyonlarının elektrik kesintisi nedeniyle çalışamadığını belirtti. Baz istasyonlarının çalışması için gerekli olan jeneratörlerin de yakıta ihtiyacı vardı. Ancak akaryakıt ikmalinde yaşanan sorunlarla birlikte jeneratörler de çalıştırılamadı.

Kesinti, ülke çapında beş cep telefonu abonesinden birini etkileyecek kadar büyüktü:

Karagözoğlu, 11 ili kapsayan deprem bölgesinde mobil abone sayısının 15 milyon 298 bin olduğunu belirterek, ülkenin yaklaşık %18,3’ünü oluşturmaktadır. söz. 6 Şubat gecesi yaşanan felaketin o kadar büyük olduğunu ve ülkedeki her 5 mobil aboneden 1’ini etkilediğini vurguladı.

haber-doganyurt.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu