Ekonomi

Dünyada artan kömür fiyatları yerli üretimi canlandıracak

4. Pak Kömür Teknolojileri Zirvesi’nin ikinci gününün açılışında konuşan Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. ulusal çıkarlar

Dünyada kömür talebi 2023’te tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşacak. Kömür dün, bugün ve gelecekte enerji karışımındaki payını koruyacak. Türkiye Kömür Üreticileri Derneği (KÖMÜRDER) tarafından Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı desteğiyle Dünya Kömür Birliği’nin uluslararası ortaklığıyla düzenlenen 4. Pak Kömür Teknolojileri Zirvesi’nde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Prof. Onur Kalaycı, “Enerji arz güvenliği açısından kömürün ülkemiz için kritik bir maden olduğunu hepimiz biliyoruz.

Küresel anlamda dünyada yüksek miktarda sera gazı salan ülkeler, 2050-2060 yıllarına kadar kömür üretimine devam edeceklerini beyan ederken, kirlilik payı yüzde 0,2 olan bir ülke olarak bizler şu bilinçle hareket ediyoruz: sorumluluğumuzun bilincindeyiz ve yerli kaynaklarımızı milli menfaatlerimiz doğrultusunda sonuna kadar kullanmaya devam edeceğiz. yararlanmalıyız.

Daha fazla yenilenebilir enerjinin sisteme entegre edilebilmesi için kömür santralleri gibi sürekli ve kesintisiz elektrik sağlayan baz yük santrallerinin konsey gücünün artırılması gerekmektedir.

Avrupa kömüre döndü

Rusya-Ukrayna krizinin yarattığı belirsizliklerin doğal gaz ve elektrik fiyatlarında hızlı ve rekor artışlara yol açtığını kaydeden Prof. Özellikle Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda, Avusturya, Polonya, Macaristan, Çekya ve Yunanistan’ın kömürden daha fazla elektrik üretme eğiliminde olacağı tahmin edildi.

Ülkemizde yılda yaklaşık 40 milyon ton kömür ithal ettiğimiz bir ortamda, 2018 yılında 100 milyon ton sınırını aşan kömür üretimimizi bir an önce en kaliteli kömürümüzü üreterek artırmak zorundayız. Bu. İthal kömürdeki yüksek fiyat artışı ve enerjide dışa bağımlılığın yarattığı çaba ülkemizde yerli kömüre olan talebi de artırdı, artırmaya da devam edecek.”

2040’ta bile payını koruyacak

prof. Dr. Kalaycı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Uluslararası Enerji Ajansı’nın yenilenebilir veya alternatif yakıt kullanımının artacağı ve enerji verimliliği veya karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik çabaların iyileştirileceği öngörülerine dayanan iyimser senaryosunda bile, kömürün 2040 yılında küresel enerji arzındaki payını nispeten koruyacağı tahmin edilmektedir.

Bu bağlamda yeni alternatif güçlerin fosil kaynaklardan uzaklaşarak güç ihtiyacını tam olarak karşılayamayacağını biliyoruz. Karbon Çağı devam ettiği sürece kömür kullanılmaya devam edecektir. Uluslararası Enerji Ajansı’nın yayınladığı rapora göre, dünyadaki kömür tüketiminin artarak yaklaşık on yıl önce ulaştığı rekor seviyeye geri dönmesi, hatta 2023’te kömür talebinin tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması bekleniyor.

temiz kömür teknolojileri

prof. Kalaycı, “Linyitimizin çevresel faktörler, maliyetler ve satış açısından kullanılabilir olması için yenilikçi teknolojilerle iyileştirilmesi, emisyonları ve diğer çevre kirliliğine neden olan özelliklerinin ortadan kaldırılması gerektiği açıktır. Bunun da ancak “Temiz Kömür Teknolojileri” ile mümkün olduğunu açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu