Sağlık

Fahrettin Koca uyardı! İstanbul’da hastane doluluk oranları arttı

Fahrettin Koca, Kabine Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca, son dönemde toplumda sıklıkla karşılaşılan hastalıklara değindi.

Kış aylarında virüslerin neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış olduğunu hatırlatan Koca, bunun mevsim kurallarının beklenen sonucu olduğunu ve endişelenecek bir durum olmadığını söyledi.

Solunum yolu enfeksiyonlarındaki artışın mevsim şartları nedeniyle diğer ülkelerle benzer olduğunu, en çok grip, RSV ve Kovid vakalarının görüldüğünü belirtti.

“Acil başvurularda yüzde 20’ye yakın artış var”

Acil başvurularda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20’ye yakın artış yaşandığını belirten Koca, enfeksiyonlardan korunmak için hijyen tedbirlerinin alınması gerektiği uyarısında bulunarak şu ifadeleri kullandı:

İçinde bulunduğumuz kış aylarında özellikle virüslerin neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşanıyor. Bu artışlar sadece ülkemize özgü değil. Kış aylarının sürdüğü diğer ülkelerde de durum benzer. Mevsim koşulları nedeniyle beklenen sonuç bu olduğundan endişelenecek bir durum yok. Ancak acil başvurularda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20’ye yakın bir artış yaşandığını söyleyebiliriz. En sık görülen grip türü grip olup, bunu RSV ve COVİD takip etmektedir.

“Basit önlemlerle geçebilir…”

Soğuk algınlığı ve gribe bağlı şikayetlerle uğraşırken normalde nasıl davranıyorsak öyle davranmalıyız. Hepimizin defalarca yaşadığı gibi bu tür şikayetler kolay önlemlerle kısa sürede ortadan kalkar. Şikayetlerin uzun süre devam etmesi durumunda öncelikle aile hekimine başvurmalıyız. Önemli bir nokta daha var; Kronik hastalığı olanlar, hamileler, 65 yaş üstü yetişkinler ve 2 yaş altı çocuklar üst solunum yolu enfeksiyonlarından büyük oranda etkilenebiliyor. Bu nedenle gecikmeden acil servislerimize başvurmanız önemlidir.

“Maske takalım”

Risk grubundaysak aşı yaptırmalıyız. Enfeksiyon geçiren veya semptomları olan bir kişiyle aynı ortamda bulunuyorsak kendimizi riskten korumalıyız. Eğer enfeksiyon kapmışsak başkalarıyla birebir ortamlarda bulunduğumuzda maske takmalıyız. Bunların dışında pek çok faktör daha var; hijyene, bol sıvı tüketmeye ve beslenmeye dikkat etmeye dikkat edin. Hatta COVİD günlerinden edindiğimiz tecrübelerin bir kısmını kullanmak bile bu kışı sağlıklı bir şekilde atlatmamıza yardımcı olabilir.

“Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 83 civarında”

Sağlık Bakanı Koca, hastanelerdeki doluluk oranına da değindi.

Koca, hastanelerdeki servis yataklarının ortalama doluluk oranının yüzde 65 olduğunu belirtti. “Yoğun bakım yataklarının doluluk oranı yüzde 72 civarında. İstanbul’da ise yoğun bakım doluluk oranı yüzde 83 civarında. İstanbul’daki bu artış nedeniyle biz de yatak sayısını artırarak bu süreci sorunsuz atlatmaya çalışıyoruz. ve sağlık çalışanlarımızın yoğun çabalarıyla.”dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu