Haber

Konak’ta Göç Sempozyumu düzenlendi

Nermin Abadan Unat Göç Sempozyumunda konuşan Lider Batur, kentte yaşayan herkese eşit ve en âlâ hizmeti ulaştırmak için çalıştıklarını vurguladı. Batur, “Konak’ta göç ve mültecilik konusu gerçekten çok önemli. Bu tür sempozyum ve çalışmaların yapılması, bizim bilgi dağarcığımızı genişletecek, yapılacak eylem ve çalışmalarda bize güç verecek. Bu sempozyumdan çıkacak kararlar hem uygulama, hem de bundan sonra yapılacak çalışmalar ve atılacak adımlar açısından önemli” dedi. Lider Batur, ismine düzenlenen sempozyumda 100’üncü yaşını kutlayan Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ın isminin Konak Belediyesi’nin restore ettiği semt ve kültür merkezi olarak kullanılacak tarihi binaya verdiklerini de müjdeledi.

Konak Belediyesi, Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi, Konak Kent Kurulu ve Mülkiye Bilimsel Araştırma Geliştirme Kooperatifi işbirliğiyle düzenlenen, Nermin Abadan Unat Göç Sempozyumu Selahattin Akçiçek Kültür Mekezi’nde gerçekleşti. Türkiye’de birinci göç çalışmalarında bulunmuş olan, Mülkiye’nin birinci bayan akademisyeni Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ın 100. yaşı onuruna düzenlenen sempozyum, akademi, lokal idare ve sivil toplum dinamiklerini bir ortaya getirdi. Sempozyumu Konak Belediye Lideri Abdül Batur’la birlikte Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, Mülkiyeliler Birliği İzmir Şube Lideri Dr. Nazlı Kayı, Konak Kent Kurulu Mülteci Meclisi Lideri Mete Hüsünbeyi, CHP Konak İlçe Lideri Akın Küçükoğullarından, Konak Kent Kurulu Lideri Hamit Mumcu, Konak Kent Kurulu idare şurası ve meclisleri, Mülkiye Bilimsel Araştırma Geliştirme Kooperatifi üyeleri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Konak Belediyesi Meclis Üyeleri ve muhtarlar takip etti.

Batur: Zarurî göç edenleri cezalandırmak insanlık dışı

Göç ve Toplumsal Ahenk temalı sempozyumun açılış konuşmasını yapan Konak Belediye Lideri Abdül Batur, mülteci ve göç sorununun tesirlerinin en çok görüldüğü ilçelerden birinin de Konak olduğunu hatırlattı. “Belediye sınırları içerisinde yaşayan herkes, belediyenin tüm hizmetlerinden faydalanır” prensibiyle hareket ettiklerini ve eşit hizmet için çalıştıklarını belirten Lider Batur, şöyle konuştu:

“Mülteci ve göç sorununun tesirlerinin en fazla oluştuğu ilçelerden birinde belediye başkanlığı misyonunu üstleniyoruz. Belediyecilik Kanununda ‘Belediye sınırları içerisinde yaşayan herkes, belediyenin tüm hizmetlerinden faydalanır’ cümlesi yer almakta. Biz de bu anlayışla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Beşerler zorunluluktan, ekonomik zahmetlerden, savaşlardan ötürü bir yerden bir yere göç ediyorlar. Fakat bu göç sebebiyle, mülteci pozisyonunda oldukları için onları cezalandırmak kadar insanlık dışı bir şey yok. Bilhassa göç konusunun inceleneceği bu sempozyum, hem akademik hem lokal idare bakış açısıyla kıymetlendirilmesi açısından da bundan sonra yapılacak çalışmalar ve atılacak adımlar için çok değerli.”

Sempozyum güç verecek

Konak ilçesinde kayıtlı olarak görülen mülteci nüfusun yaklaşık 35 bin olduğunu söyleyen Lider Batur, kayıt dışı nüfus da eklendiğinde sayının 70 bine ulaştığını söz etti. Lider Batur, son dört yılda Konak Belediyesi’nin göç ve mültecilerle ilgili ulusal ve milletlerarası çalışmalarını da aktardı. Lokal İdarede Rezilyans Projesi (RESLOG), Belediye Liderleri ve Göç Siyaseti platformları çalışmaları, İsviçre Federal Dışişleri Bakanlığının finans ettiği Türkiye’de Göç ve Mülteci Müdahalesi Alanında Belediyelerin Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından finanse edilen Birlikte Konak Projesi, Memleketler arası Göç Örgütü işbirliğiyle hazırlanan Mani Tanımayanlar Projesi üzere çalışmaları anlatan Lider Batur, göç ve mültecilik konusunun değerine bir defa daha vurgu yaptı. “Yerel yönetimlerin en büyük görevlerinden bir tanesi ilçe sınırları içerisinde yaşayan herkese eşit hizmeti götürmek ve en iyi hizmeti vermek. Mülteci dediğimiz kesimlerin de belediyecilik imkanlarından faydalanmasını sağlamak, belediyeciliğin en önemli kurallarından bir tanesi” diyen Lider Batur, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Konak’ta göç ve mültecilik konusu gerçekten çok önemli. Bir ara istasyon gibi kullanılan ilçemizde bu tür sempozyum ve çalışmaların yapılması, bizim bilgi dağarcığımızı genişletecek, yapılacak eylem ve çalışmalarda bize güç verecek. Bu sempozyumdan çıkacak kararlar hem uygulama, hem de bundan sonra yapılacak çalışmalar ve atılacak adımlar açısından önemli. Emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Nermin Abadan Unat’a büyük sürpriz

Başkan Batur, Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ın ismini, Konak Belediyesi’nin Halilrıfatpaşa Caddesi üzerinde restore ettiği, semt ve kültür merkezi olarak hizmet verecek tarihi binaya verdiklerini ve pazartesi günü merasimle açılışını yapacaklarını da müjdeledi. Lider Batur, “Cumhuriyetin aydınlık yüzü, pahalı hocamız, Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ın bizimle olması, bizim için başka bir onur kaynağı. Kendisine teşekkürlerimi arz ediyorum. Nermin Abadan Unat hocamıza bir de hoş sürprizimiz var. Onarımı Konak Belediyesi tarafından yapılan, ikizevler diye anılan semt merkezimize Konak Belediye Meclisimizin de oybirliğiyle aldığı kararla Prof. Dr. Nermin Abadan Unat ismini verdik. Pazartesi günü açılışını gerçekleştireceğiz. Bir Cumhuriyet bayanının onurlu isminin burada yer alması bizim için farklı bir bedel taşıyor” dedi.

Unat: Benim için göç bir serüvendi ancak hoş bitti; ben yurduma kavuştum

Sempozyumun açılışında konuşan Prof. Dr. Nermin Abadan Unat da kendi hayat ve göç kıssasını anlattı. Budapeşte’den Türkiye’ye uzanan göçünün bir serüven olduğunu ve bu serüvenin memnun sonlandığını söz eden Unat, “Evvela ben bir göç çocuğuyum. Annem Alman olduğu için ben yurtdışında Avusturya’da, Viyana’da doğdum. Birkaç lisan öğrendim lakin Türkçeyi öğrenemedim. Okula gönderildim. Bir müddet sonra paralı olan okula beni gönderemeyeceklerini, sekreter olabileceğimi söylediler. Ben daha fazlasını istiyordum, okumak istiyordum. Atatürk’ün hem kız hem erkek çocuklarına parasız eğitim sağladığını okudum, bu benim için son derece önemli oldu. ‘Demek ki babamın ülkesinde olsam okula gidebileceğim’ dedim. Bulunduğum Budapeşte’de o sırada bulunan büyükelçiye gittim ve İzmir’deki amcama bir mektup yazmasını istedim. İzmir’e geldim. Benim için göç bir serüvendi fakat hoş bitti. Ben yurduma kavuştum” diye konuştu.

Ayakta alkışlandı

Mülkiye’nin birinci bayan asistanı, birinci bayan doçenti ve birinci bayan profesörü olan Prof. Dr. Nermin Abadan Unat, Atatürk vurgusu yaptı. Unat, “Biz kadın olarak Türkiye’de her şeyi, laiklik, eşitlik ve özgürlük getiren Atatürk’e borçluyuz” dedi. Konuşmasının akabinde salonda bulunan öğrencileri başta olmak üzere tüm salon ayağa kalktı ve Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ı dakikalarca ayakta alkışladı. Konak Belediye Lideri Abdül Batur da Unat’ı ellerinden öperek teşekkür plaketi takdim etti.

Hüsünbeyi: Negatif telaffuz ve yanlış bilgi olumsuz algı oluşturuyor

Konak Kent Kurulu Mülteci Meclisi Lideri Mete Hüsünbeyi de açılış konuşmasında Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ın, göç olgusunun insanı boyutunu ele aldığını tabir etti. Hüsünbeyi, göç konusunda ayrımcı siyasetler ve dışlamanın katliamlara neden olduğunu, bu sebeple insani boyutuyla ele alınmasının gerektiğini belirtti. Bilhassa lokal idare ve siyasi partilerin bütüncül göç siyasetleri üretmelerinin kıymetine değinen Hüsünbeyi, “Yerel yönetimlerde karşılıklı entegrasyon yaklaşımı çok önemli. Negatif söylem ve yanlış bilgi olumsuz algı oluşturuyor. Siyasi partilerden, onların insan olduğu gerçeğinden hareketle, mülteci entegrasyonu ve politikaları üzerine çalışmalar yapmasını bekliyoruz” dedi. Konak Kent Kurulunda Mülteci Meclisi oluşturarak bir birinci gerçekleştirdiklerini de belirten Hüsünbeyi, sempozyumdaki kolaylaştırıcılığı ve takviyesi için Lider Batur’a teşekkürlerini iletti.

Kayı: Göç, hassas ve değerli bir konu

Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi Lideri Dr. Nazlı Kayı ise Cumhuriyet bayanı olarak Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ı örnek aldıklarını, ondan ilham alarak onun müsaadeden gittiklerini vurguladı. Göçün kıymetli, hassas ve insanca kıymetlendirilmesi gereken bir husus olduğuna dikkat çeken Kayı şunları söyledi:

“Göç, hassas ve değerli bir mevzu. Üzerine çalışılması, siyasetler geliştirilmesi gereken bir bahis. Bugün ulusal ve milletlerarası çok bedelli iştirakçileri bir ortaya getirdik. Bize her vakit el veren, birlikte çalıştığımız Konak Belediyesi’nin de sayesinde onları konuk ediyoruz. Burada, alanında uzman, lokal idarelerden, sivil toplumdan, akademisyenlerden iştirakçilerimiz var. Biz Mülkiyeliler Birliği olarak kentin dinamikleriyle ilgili her alanda çalışmalar yapmaya çalışıyoruz. Bir paha yaratacak, değişiklik ortaya koyacak çalışmaların her vakit gerisindeyiz. Bugün burada konuştuğumuz göç konusu da çok kıymetli. Çok boyutlu kıymetlendirilmesi, insanca, insanı unutmadan kararlar ve siyasetler geliştirilmesi gereken hassas bir mevzu.”

Akademi, lokal idare ve sivil toplum bir arada

Sempozyum açılış konuşmalarının akabinde oturumlar gerçekleşti. Nermin Abadan Unat, Göç Çalışmaları ve Entegrasyon başlıklı birinci oturumda Anka Enstitüsünden Dr. Sevinç Kemiksiz, WDR Batı Almanya Radyo TV Kurumundan Fulya Canşen ve Mülkiye Göç Araştırmaları Müdürü Prof. Dr. Murat Erdoğan konuşmacı olarak yer aldı. Oturumun kolaylaştırıcılığını ise Prof. Dr. Eser Köker üstlendi. İkinci oturum Mahallî İdarelerin Entegrasyon ve Mülteci Siyasetleri konusu üzerine yapıldı. Mete Hüsünbeyi’nin kolaylaştırıcı olduğu oturumda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Göç İdaresi Şube Müdürü Başkan Yalçın, Adana Büyükşehir Belediyesi’nden Adil Murat Vural ve Yaşar Üniversitesi Milletlerarası Alakalar Kısmı Öğretim Vazifelisi Doç. Dr. M. Gökay Özerim yer aldı. Sempozyumun son oturumunda ise Mülteciler Açısından Ülkelerindeki ve Türkiye’deki Durum konuşuldu. Dr. Cansu Akbaş Demirel’in kolaylaştırıcı olduğu oturumun konuşmacıları Gazeteci Hediye Levent, Afgan Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Zakira Hekmat, İzmir’de Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Lideri Muhammed Salih ve Mültecider Genel Koordinatörü Pırıl Erçoban oldu.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu