Ekonomi

KTO’dan ihracat bildirimi

Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)
Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, “TÜİK verilerine göre 2023 Mart ayı ihracatımız 342 milyon 146 bin dolar oldu. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,72 düşüş olurken, 2023 yılının Şubat ayına göre yüzde 27,61 artış oldu. Kayseri olarak Mart ayında ithalatımız 153 milyon 514 bin dolar olarak gerçekleşti. Bir önceki yıla göre azalma oranı yüzde 9,6 oldu. Bir önceki aya göre artış oranı ise yüzde 23,3 oldu. İhracatımızın ithalata göre 2 katı geçmiş olması, şehrimizin ihracatını karşılama oranına verilen desteği göstermektedir. Mart ayında bu oran yüzde 223 olarak görülüyor. Mart 2023 ihracat pazarlarımız; Almanya, Irak, İtalya, ABD, İsrail, Birleşik Krallık, Avusturya, Romanya, Fransa ve Polonya. Mart ayında Kayseri’den 150 ülkeye ihracat yapıldı.” sözlerini kullandı.

Kayseri’nin ihracatını branşlar bazında inceleyen Önder Gülsoy, “Elektrik Elektronik, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Makine ve Aksesuarları, Çimento Cam Seramik ve Toprak İşleri ile Hazır Mamuller gibi fasıllarda artış olurken, Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlediği sektörlerden Giyim ve Konfeksiyon, Demir ve Demir Dışı Metaller, Mobilya, Kağıt ve Orman İşleri, Çelik, Dokuma ve Hammaddeler gibi branşlarda düşüş oldu.”

Uluslararası ticarette yaşanan sıkıntılara ve maliyet artışlarına rağmen Kayseri’nin ihracatındaki olumlu seyrin devam ettiğini belirten Önder Gülsoy, “Ülke olarak çok üzücü bir deprem felaketi yaşadık. Depremin etkilerinden kurtulmaya çalışıyoruz. Üretim ve ihracat üzerindeki bu etkinin önümüzdeki aylarda daha da azalacağını umuyoruz. Böyle bir süreçten geçerken, ihracatı ve yatırımları destekleyecek sistemlere çok ihtiyacımız var. Enerji ithalatının bunda değerli bir faktör olduğunu biliyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarına mutlaka yatırım yapılmalı ve devletimiz imalat alanında başta güneş enerjisi sistemleri olmak üzere bu tür yatırımları teşvik etmelidir. Bu yapılanma, ülkemizi cari açık sarmalından kurtaracağı gibi, oluşturacağı temiz üretim altyapısı ile Avrupa Yeşil Anlaşması’nda da birkaç adım ileriye taşıyacaktır. Cumhuriyetimizin 100. yılında hedefimiz daha da büyük. Hedeflerimize ulaşmak için ihracat sorunlarının analizine odaklanmalıyız. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı yaklaşımımızla ekonomimizi büyütmeye ve güçlendirmeye en güçlü koşullarda bile devam ediyoruz diyoruz. Bu güçlü süreçte çalışmalarından ödün vermeden gönüllerini ortaya koyan ihracatçı üyelerimizi en içten dileklerimle kutluyorum.”

Gülsoy, Nisan ayında devreye alınan sanayide kullanılan elektrik ve doğal gaz fiyatlarındaki indirimin ihracatçının rekabet gücüne de olumlu yansıyacağını sözlerine ekledi.

haber-bulancak.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu