Ekonomi

Küresel askeri harcamalarda 2009’dan bu yana en keskin artış görüldü

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) Pazartesi günü açıkladığı önemli bir gelişmeyle küresel askeri harcamaların 2023 yılında %7 artarak 2,443 milyar dolara ulaşacağını duyurdu. Bu artış, 2009 yılından bu yana askeri harcamalardaki en önemli yıllık büyümeye işaret ediyor.

SIPRI’ye göre harcamalardaki kayda değer artış, kötüleşen küresel barış ve güvenlik ortamında devletlerin askeri güçlerini arttırma çabalarına bağlanıyor. Aralarında ABD, Çin ve Rusya’nın da bulunduğu en büyük 10 harcama yapan ülke geçen yıl askeri bütçelerini arttırdı.

SIPRI’nin Askeri Harcamalar ve Silah Üretimi Programı Kıdemli Araştırmacısı Nan Tian bu eğilimi şöyle yorumladı: “Devletler askeri güce öncelik veriyor ancak giderek daha değişken hale gelen jeopolitik ve güvenlik ortamında bir etki-tepki sarmalı riskiyle karşı karşıyalar.”

Bu gözlem, ülkeler arasında askeri yığınakların tırmanan bir döngüye dönüşme potansiyelini vurgulamaktadır.

SIPRI ayrıca, askeri harcamalarda rapor edilen yüzde değişimin, zaman içinde doğru bir karşılaştırma sağlamak için 2022 sabit fiyatları kullanılarak reel olarak hesaplandığını açıkladı. Bu ayarlama, enflasyon ve yıldan yıla karşılaştırmaları bozabilecek diğer ekonomik faktörleri hesaba katmaktadır.

Enstitünün bulguları, ülkelerin uluslararası sahnede karşılaştıkları karmaşık zorlukları ve tehditleri yansıtacak şekilde, ulusal önceliklerin savunma ve güvenliğe doğru kaydığının altını çizmektedir. Veriler, dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin bu zorluklara askeri yeteneklerine daha fazla kaynak ayırarak yanıt verdiğini gösteriyor.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haber-gaziosmanpasa.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu