Teknoloji

Pestisitler Nedeniyle Erkeklerin Sperm Sayısının 50 Yıldır Düştüğü Keşfedildi

Bilim adamlarına göre erkeklerin sperm sayısı Son 50 yılda hep düşüş yaşandı durumunda. Farklı çalışmaların sonuçlarının bir araya getirildiği bir çalışma, dünya çapındaki bu düşüşün nedeninin insektisit adı verilen böcek öldürücüler olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacılara göre böcek uzmanları,İnsanların hormonlarını etkileyebilir ve dolayısıyla sperm sayıları azalabilir.

Böcekleri öldürmeye çalışırken insanlara zarar vermek

Araştırmanın başyazarı Lauren Ellis şunları söyledi: Pestisitlerin insanlarda sperm konsantrasyonunu nasıl etkilediğini anlamak, çevredeki bolluğu ve belgelenmiş üreme tehlikeleri göz önüne alındığında kritik öneme sahiptir. Pestisitler bir Halk Sağlığısorun.”İfadelerini kullandı.

Geçmişte yapılan araştırmalarda elde edilen veriler, araştırma kısıtları dikkate alınarak ortak bir paydada bir araya getirilmiştir. Toplam 21 çalışmaya katılmış ve en sık kullanılan iki böcek ilacı grubuna (organofosfatlar ve N-metil karbamatlar) maruz kalmıştır. 1774 Yetişkin erkeklere ilişkin veriler kullanıldı. Çalışmaların boyutu ne olursa olsun, erkeklerin sperm konsantrasyonu her çalışmada azalıyordu. Ayrıca katılımcı erkeklerin Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa ve Asya’da yaşadıkları belirtildi. Yani süreç küresel anlamda insanlığı etkiliyor.

Araştırma aynı zamanda sperm kalitesinde de düşüşe dikkat çekti. 2022 yılında yapılan bir araştırmada kısır olmayan erkeklerin sperm sayısı 1973 yılında 101,2 milyon iken, 2018 yılında bu sayı 101,2 milyona çıkmıştır. 49 milyona Reddedildiği söylendi. 49 milyon, Dünya Sağlık ÖrgütüTarafından tanımlanan “normal” sperm yoğunluğu aralığına girer.

Sperm sayısını ve kalitesini etkileyen farklı faktörler vardır. Stres, hava kirliliği Bu gibi faktörler hem insanlarda hem de hayvanlarda sperm sayısını ve kalitesini azaltır. Araştırmacılar pestisitlerde kullanılan etken maddelerin nörotoksik etkilerinin incelenmesi gerektiğini belirtiyor.

Araştırma, Çevre Sağlığı Perspektifleriaracılığıyla yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu