Haber

Sakarya’daki darbe girişimi davasında 145 sanığın yeniden yargılanması devam ediyor

Sakarya’da, FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi davasında Yargıtay’ın mahkûmiyet ve beraat kararlarını bozma kararının ardından 73’ü tutuklu 145 sanığın yeniden yargılanmasına devam edildi.

Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Ferizli ilçesindeki ceza infaz kurumu salonunda görülen duruşmaya tutuklu ve tutuksuz bazı sanıklar ve avukatları katıldı.

Duruşmada sanıklar ve avukatlarının, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan 120 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, 17 sanığa ise “devlete teşebbüse yardım etme” kabahatinden 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları yönündeki görüşleri açıklandı. Anayasal düzeni yıkmak” kararı ve 1 sanığın beraatine karar verildi. Karşı savunmaların alınmasına devam edildi.

Tutuklu sanık CZ, olay sırasında astsubay olarak görev yaptığını ifade etti.

Olay günü telefonla arandığını anlatan CZ, “Tugay Komutanının alarm emri verdiği belirtilerek tugaya çağrıldım. Yönergeye uymayanlar sıkı idare mahkemelerinde yargılanacak. Burada kendi isteğimle polise sığındım. Örgüt üyesi değilim. 15 Temmuz’da hiçbir şekilde bilerek anayasayı ihlal etmedim. ” “Ben de isteyerek hareket etmedim. Hiçbir vatandaşın karşısına çıkmadım, ateş etmedim. Yargıtay’da hakkımda bir itiraz yapılmadı. Bu durumda istinaf makamının verdiği mütalaa Ceza Kanunu’na aykırıdır. Prosedür… Beraatımı ve tahliyemi talep ediyorum.” savunmasını yaptı.

Tutuklu sanık EY, duruşma aşamasında da ifadelerini tekrarladığını söyledi.

15 Temmuz’da astsubay olarak görev yaptığını kaydeden EY, “Vardiya bitiminde eve geldim. 21.00 sıralarında arandım, alarm verildi ve kışlaya gitmem söylendi. Taşkısığı Kışlası’ndan Çark Kışlası’na gittik. Oradan da valiliğe götürüldük. Burada Ahmet Üzer sıkıyönetim ilan edildiğini duyurdu.” “Megafonla söyledi, ben de oradan uzaklaşarak valiliğin arka kısmına gittim. Silah kullanmadığım balistik raporundan anlaşılıyor. Tahliye ve beraatımı talep ediyorum.” sözlerini kullandı.

Tutuklu sanık CK mütalaayı kabul etmediğini belirtti.

“Olay tarihinde sözleşmeli uzman çavuştum, şoförlük dışında hiçbir görevim yoktu.” CK dedi ki:

“Ben evde dinlenirken nöbetçi amir beni arayarak Tugay Komutanının alarm verdiğini ve tepki süresinin ölçüleceğini söyleyerek kışlaya çağırdı. Taşkısığı Kışlası’na gittim. Bir süre sonra oradaydık. Tugayda yoklama yapılacağı söylendi ve Çark Kışlası’na götürüldük. Sivil olduğum için burada azarlanmamak için araçtan inmedim. Bize terör saldırısı beklendiği söylendi. Valiliğe gideceğimizi, emre uymayanların sıkıyönetim mahkemelerinde yargılanacağını, Valiliğe götürüldük. Burada Ahmet Üzer, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yönetimi devraldığını söyledi. Bunu söylediğimde Valiliğin yanındaki mısır tarlasına girdim. Bir süre sonra çevik kuvvet ekipleri geldi ve teslim oldum. “Serbest bırakılmamı ve beraatımı istiyorum.”

Tutuklu sanıklar Ö.T, AG ve Ö.U. O da suçlamaları reddederek beraat ve tahliye talebinde bulundu.

Sanık avukatları da savcının mahkûmiyet kararına katılmadıklarını belirterek müvekkillerinin tahliyesini ve beraatini talep etti.

Mahkeme heyeti, savunmaların alınmasına devam edilmesi için duruşmayı yarına erteledi.

Dosyada, 5 firari sanık ve 2 sanığın ifadelerinin alınması için çıkarılan yakalama kararı ise sürüyor.

dava süreci

Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 15 Ağustos 2018’de 222 sanıklı davada verdiği kararın İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 27. Ceza Dairesi tarafından hukuka uygun bulunmasının ardından bazı sanıklar ve davacı avukatları, dosyayı temyize götürdü. .

Yerel mahkemenin kararına ilişkin istinaf incelemesini tamamlayan Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, eski 1’inci Motorlu Piyade Tugay Komutan Yardımcısı Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun ve eski Albay Ahmet Üzer’e “kasten öldürme” suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarını onadı. “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya çalışmak”.

Sanıklar Fatih Gümüş, Hakan Güler ve Emrah Boyalı’ya “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etmek” suçundan verilen 12’şer yıl 6’şar ay hapis cezasını onayan Yargıtay, sanık İsmail Şenyüz’e 6 yıl hapis cezası verdi. “Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan yıl 3 ay hapis cezası istendi. Kendisi de bunu uygun buldu.

3’üncü Ceza Dairesi de aralarında Şenyüz’ün de bulunduğu 71 sanığın “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan beraatini onayladı.

Yargıtay, 94 sanığın “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan beraatını, 52 sanığın ise “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçundan verilen mahkûmiyet kararını bozdu.

Yargıtay’ın kararının ardından Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları onanan eski askerler Uğur Coşkun ve Ahmet Üzer ile ölen 1 sanığın belgelerinin ayrılmasına karar verdi. kim öldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu