Yaşam

Son yıllarda adından sıkça söz ettiren ve figüratif çalışmalarında birey-zaman-toplum konuları ile dikkat çeken sanatçı Sevinç Çiftci ‘AYNI ELMA’ Kişisel Sergisi ile 6-27 Mayıs 2023 tarihlerinde Galeri Diani’de olacak. YENİ DÜNYA!

Figüratif fotoğrafçılığın dikkat çekici ve değerli temsilcilerinden sanatçı Sevinç Çiftci’nin Galeri Diani mülkiyetinde “Aynı Elma Yeni Dünya” isimli solo standı 6 Mayıs 2023’te açılıyor. Çalışmalarında birey-zaman-toplum ilişkisi temalarını ön planda tuttuğunu bildiğimiz sanatçı Sevinç Çiftci, bu sefer “bireyin kendini onarma” süreçlerinden bahsederken sorgulamaya devam ediyor işlerinde.

Sevinç Çiftci, “Algılarımızı zorlayan, kontrolümüzü aşan büyük bir yeryüzü gerilimine tanık olduğumuz bu dönemde, kolektife işaret etmek için öznel hafıza deneyimlerimi araçsallaştırmayı seçtim” diyor.

Bazı fotoğraflarında eril olanın kırılganlığını vurgularcasına “yaralı bir eril” görünürken, gözü kapalı otoportrelerinde şemayı tamamen reddetmeye dayalı bir arzu hissedilir.

Sevinç Çiftci, “Her zaman olduğu gibi umut ve direniş metaforlarını resimlerimde sıklıkla izleyiciye sunuyorum” diyor. Eserlerinde nesneler, leke ve çizginin soyut, özerk varlıkları olarak kendi akışlarına ve hareketlerine yakalanmış gibi görünse de bu formlar, sağlam bir kavramsal altyapı oluşturacak içeriği görünür kılmaya çalışır.

Sanatçının giderek çoklu bir anlayışa izin verecek şekilde üretim pratiğini şekillendirdiğini görüyoruz. Tabloda beliren görüntüler, izleyiciye zamanın içinde beliren anlar olduğunu hissettirir. Sanatçının kullandığı imge adeta parçalanarak bellekteki görünümüne kavuşur. Bu bize hafızanın işleyişini hatırlatır.

Sevinç Çiftci, izleyiciyi her türlü olasılığa açık olan boyanın güçlü hareketinin yanı sıra sık kullanılan görsellere baktığımızda tanımlamanın zor olduğu metaforik bir estetik sistemle karşılaştırıyor.

AYNI ELMA YENİ DÜNYA sergi, siz izleyiciler 6 Mayıs -27 Mayıs 2023tarihlerin ortasında Galeri Diani’yebeklemek.

Sevinç Çiftçi kimdir?

1976 yılında İstanbul’da doğdu. 1997 yılında MUGSF Fotoğraf Bölümü’nden mezun oldu. Kariyerine 10 yıl sinema ve TV alanında Sanat Yönetmeni olarak devam etti, birçok proje için kostüm ve dekorasyon tasarladı. Akabinde “Türvak Sinema ve Televizyon Okulu”nda “Sanat Yönetmenliği” öğretmenliği yaptı. 2008 yılında Formasyon Drama Enstitüsü’nde “Drama Liderliği Programı”nı tamamlayarak kurumda “Sanat Akımları ve Drama” konulu bire bir kurs yürütmüştür. Birçok bienal ve fuarda çocuklarla drama atölyeleri gerçekleştirdi. 2012 yılında İtalya’da düzenlenen Florence Academy of Arka “Painting Figure in Oil” programına katılan sanatçının eserleri ulusal ve uluslararası stantlarda yer aldı. 2017 ve 2019 yıllarında Galeri Diani’de iki ayrı stant açmıştır. 2016 yılında Almanya’nın Nürnberg kentinde katıldığı karma standın ardından 2018 yılında Berlin’de bireysel standı açılan sanatçı, sanatta yerellik ve evrensellik kavramlarına odaklandı.

Bugüne kadarki çalışmalarını çocukluk, büyüme, klasik ve toplumsal normlar, toplumsal cinsiyet algısı, birey-zaman-toplum ilişkileri gibi konular etrafında şekillendiren sanatçı, halen MSGSÜ’dür. Fotoğrafçılık Yüksek Lisans programına devam etmek

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

eceabat-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu