Yaşam

Tarihten bakış: ‘İnsanlığın ilk ayak izleri suyun kalbi Karain’de…’

ANTALYA – Antalya Kültür Sanat (AKS) tarafından düzenlenen ‘AKS Cafe A’dan Z’ye Sohbet’ konulu etkinliklerin bu ayki konuğu araştırmacı yazar Giray Ercenk oldu. Ercenk, AKS Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Derin Tarihten Günümüze Döşemealtı” sunumunda, en az 500 bin yıl öncesine dayanan yerleşim izlerinden bahsetti.

‘KÖRFEZ ÜÇLEMESİ’ KONUŞULDU

Akdeniz havzasının kuzeyini tarih, coğrafya ve kültür bağlamında insan öykülerinin ilki olan ‘Döşemealtı’, doğusunu ‘Dağın Dili’ ve son olarak da ‘Dağın Dili’ ile kaplayarak ‘Körfez Üçlemesi’ni tamamlayan Ercenk, ATSO Vakfı’nın yayınladığı ‘Teke Eli’ ile Batı’ya odaklanan Döşemealtı’nın tarihten günümüze serüvenini zaman, mekan ve yaşam bağlamında aktardı.

Yazar Giray Ercenk

‘İNSANLIK TARİHİNE IŞIK TUTUYOR’

Karain Mağarası’nda bulunan insan kafataslarının insanlık tarihine ışık tutan çok değerli buluntular olduğunu belirten Ercenk, bölgenin su kaynakları nedeniyle tercih edildiğini söyledi. Giray Ercenk, Termessos ve Anydros-Eudokias antik kentleri ile Kral Yolu gibi değerli buluntulara ev sahipliği yapan Döşemealtı hakkında şunları söyledi:

“Şu anda müzede bulunan bu kişiler bizim ilk vatandaşlarımız ve Döşemealtılı hemşehrilerimizdir. İnsanların Karain Mağarasını tercih etmelerinin nedeni çevresindeki su kaynaklarıdır. “Karain Mağarası’ndaki nüfus arttıkça çevresindeki yaklaşık 10 mağarada yeni yaşam alanları kuruyorlar.”

haber-duzkoy.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu