Haber

Ülkeye ‘Basra’ Isısı Girdi

‘Eyyam-ı bahur’ ve ‘Afrika’ sıcağı gitti, yurda ‘Basra’ sıcağı girdi

Basra sıcakları 14 Ağustos’a kadar sürecek

Uzman, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki sıcakların nedenini açıkladı

prof. Dr. Şenyiğit: “Sıcak havalarda kronik hastalığı olanlar dikkat etmeli”

DİYARBAKIR – Bir süredir ülkemizi etkisi altına alan “Eyyam-ı bahur” ve “Afrika” sıcaklarının Türkiye’yi terk etmesiyle birlikte Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüğü, bu kez Güneydoğudan “Basra” sıcaklıklarının yurda giriş yaptığını açıkladı. bölge. Uzmanlar ise vatandaşları uyararak kronik hastalığı olanların 11:00-16:00 saatleri arasında dışarı çıkmaması gerektiğini belirtti.

Türkiye’de son günlerde yaşanan sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, Eyyam-ı bahur ve Afrika sıcaklarının ülkeyi terk ederek yerini Güneydoğu Bölgesi’nden gelen Basra sıcaklarına bıraktığı açıklandı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların 14 Ağustos’a kadar etkisini sürdüreceği tahmin ediliyor.

Diyarbakır 15’inci Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Meteoroloji Mühendisi Hümeyra Betül Akgül, bölgede mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların 6 ila 10 derece artabileceğini söyledi.

“Perşembe günü maksimum sıcaklıklara ulaşacağımızı düşünüyoruz”

Akgü, “Bölgemizde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 6 ila 10 derece üzerinde olmasını bekliyoruz. Siirt’te 41-43, Şırnak’ta 38-40 derece arasında olmasını bekliyoruz.” Özellikle perşembe günü maksimum sıcaklıklara ulaşacağımızı düşünüyoruz” dedi.

“Güneydoğu Anadolu Bölgesi artık Basra sıcaklarının etkisinde”

Afrika sıcaklarının daha önce de ülkeyi etkilediğini ve son günlerde bu sıcakların yerini Basra sıcaklarına bıraktığını belirten Akgül, “Güneydoğu Anadolu şu anda Basra Körfezi’nden gelen sıcak havanın etkisi altında. Basra’daki baskı merkezi bölgemizde etkisini gösteriyor.Basra’nın sıcağı Basra’nın sıcaklarını tetiklerken, Afrika sıcakları etkisini yitirdiği için batı illerimizde bir soğuma yaşanıyor.Artık tüm sıcaklar Güneydoğu’muzda etkisini gösteriyor. Anadolu Bölgesi. Dolayısıyla perşembe günü maksimum sıcaklığı yaşayacağız. Perşembe gününden sonra kademeli bir düşüş bekliyoruz. Böyle olduğu sürece de devam edeceğini tahmin ediyoruz” dedi.

Hava sıcaklıklarının insan sağlığını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, vatandaşları uyardı.

Vatandaşları 11:00-16:00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları konusunda uyaran Şenyiğit, şunları söyledi:

“Ağustos ayının ilk haftasında etkisini gösteren Eyyam-ı bahur ve Afrika sıcakları bitmesine rağmen hala bu çok sıcakların devam ettiğini görüyoruz. Muhtemelen bu çok sıcaklar bölgemizi ve ülkemizi de etkileyecektir. Bu dönemde korunma ile ilgili en değerli olay gündüz saat 11:00 ile öğleden sonra saat 16:00 arasıdır.“Kesinlikle saat ortasında dışarı çıkmamak gerekiyor. Özellikle yaşlı vatandaşlarımızın, hasta olanların ve tansiyon hastalığı olanların çok dikkatli olması gerekiyor. Bu sıcakta dışarı çıkıldığında ve fazla sıcağa maruz kalındığında beyin kanaması dahil her türlü sağlık sorunu ortaya çıkıyor.”

“Güneş çarpması ölümle sonuçlanabilir”

Sıcak havalarda bol su tüketmek gerektiğine değinen Şenyiğit, “Vatandaşlarımız mümkünse şapka ve ince giysiler giymeli. Bu dönemde böbrek hastalarının sıvı alımını çok iyi dengelemesi gerekiyor. Böbrek hastalığı olan vatandaşlarımız hasta olabilir. Terledikten sonra daha çok etkilenir.O yüzden bu dönemde bol su tüketmekten kaçınmayalım.Sıcak çarpması ölümle sonuçlanabiliyor.Özellikle yüksek tansiyon hastalarının çok dikkatli olması gerekiyor.Bebek kanaması da dahil olmak üzere çok bariz sağlık sorunları olduğunu biliyoruz. Tansiyon çok yüksek. Kalp rahatsızlığı olanlarda kalp krizi artıyor, böbrek hastalığı olan vatandaşlarda susuzluğa bağlı böbrek hastalığı oluyor. Bunun olduğunu görüyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu