İş

Yeditepe Üniversitesi’nden Bilgisayar ve Bilişim Bilimlerine Yeni Bir Adım

Günümüzde yazılımcılar, siber güvenlik uzmanları, web teknologları, veritabanı yöneticileri, proje yöneticileri, uygulama geliştiriciler ile bilgisayar, yazılım ve bilgi sistemleri uzmanları ve yöneticileri en çok aranan profesyoneller arasındadır. Uzmanlara göre Türkiye’nin şu anda siber güvenliğe hakim ve teorik bilgiye sahip en az 2000 uzmana ihtiyacı var.

Yeditepe Üniversitesi, tüm branşlarda uzman yazılımcı ve bilişimci ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamak amacıyla Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi’ni açtı.

Üniversitede; 2001 yılında açılan Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri, 2008 yılında açılan Yönetim Bilişim Sistemleri, 2019 yılında açılan Bilgi Güvenliği Teknolojisi ve 2019 yılında açılan Yazılım Geliştirme, güncellenen programlarıyla Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi bünyesinde eğitim vermeye devam edecektir.

%100 İngilizce eğitim verecek olan fakültede bilişim çağının gerektirdiği niteliklere sahip bilişimciler yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Kaç öğrenci?

 Bu yıl toplam 267 öğrenci alacak olan fakültede bölümlere göre alınacak öğrenci sayıları ise şöyle:

Bilgi Güvenliği Teknolojileri Bölümü, 7 burslu, yüzde 37 burslu ve 8 burslu olmak üzere toplam 52 öğrenciye; Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, 9 burslu, 49 yüzde 50 burslu ve 7 ücretli olmak üzere toplam 65 öğrenciye; Yazılım Geliştirme 63 öğrenciye 9 burs, 44 yüzde 50 indirim ve 10 fiyatla; İdari Bilişim Sistemleri bölümünde ise 11 burslu, 66 %50 indirimli ve 10 ücretli olmak üzere toplam 87 öğrenci bulunmaktadır.

Bilgi Güvenliği Teknolojisi, Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri ve Yazılım Geliştirme departmanları sayısal puanlarla; Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü eşit puanlarla öğrenci alacaktır.

Uygulamalı Dersler Bölüm Uzmanları Tarafından Verilecektir

  Bölümlerin yenilenen ders planlarında programlama, yazılım geliştirme ve bilişim alanlarında bilgi ve uygulamanın temelini oluşturan zorunlu dersler tüm bölümler için ortak fakülte dersleri olarak yürütülecektir. Zorunlu zorunlu derslerin yanı sıra ders planlarında bölümlerin kendi alanlarına yönelik uzmanlık dersleri yer almaktadır. Fakültede ortak açılış; Web yazılım teknolojileri, taşınabilir yazılım teknolojileri, yapay zeka, bilişim bilimi, bilgisayar oyunları, makine öğrenmesi gibi yeni konularda seçmeli derslerle öğrencilerin yeni ilgi alanlarında eğitim almalarına imkan tanınacak.

Bölümlerde teorik dersler alanında yetkin akademisyenler tarafından, uygulamalı dersler ise alanında isim yapmış bölüm uzmanları tarafından verilecektir.

Mezunların Mesleki Olanakları

 Fakülte mezunları için mesleki olanaklar aşağıdaki gibidir:

Bilgi Güvenliği Teknolojisi: Bölüm mezunları, bilgi işlem merkezleri ve yazılım şirketleri başta olmak üzere elektronik bilginin bulunduğu her alanda sistem güvenliği uzmanı, siber güvenlik uzmanı, bilgi işlem uzmanı, sistem ve ağ danışmanı, sistem güçlendirme uzmanı ve programcı olarak çalışabilmektedir. Siber saldırı amaçlı dünyada beşinci sırada yer alan Türkiye’nin şu anda siber güvenlik konusunda bilgili ve teorik bilgiye sahip en az 2000 uzmana ihtiyacı var.

Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri: Bölüm mezunları, bilgisayar programcısı ve yazılımcı, sistem tasarımcısı ve yöneticisi, ağ yöneticisi, veri tabanı sistemleri uzmanı, web tasarım uzmanı, bilgi güvenliği uzmanı gibi bilişim teknolojileri ile ilgili durumlarda görev alabilmektedir. idare ve üçüncü bilgilerle ilgili olarak e-ticaret sistemleri, kurumsal sistemler, zinciri idare sistemleri, hareket süresi sistemleri, dayanak sistemleri, bilgi idare sistemleri, uzman sistemleri, madenciliği, sanal gerçeklik teknolojileri, bulut sistemleri ve kaçak bağlantı sistemleri üzere sistemlerin tasarlanması, suramı ve idaresi için telekomünikasyon, e-ticaret, e-iş, bankacılık, sigortacılık, karar muhasebe ve gibisi pek çok bölümünde ve alandalık, koordinatörlük, proje yöneticiliği, işletmecilik işletmesi olmak üzere komisyonlarda çalışıyorlar.

Yazılım geliştirme:Günümüz bilişim sektöründe Web Tabanlı Uygulama Geliştirici, Taşınabilir Uygulama Tasarımcısı/Geliştiricisi, Bilgi Bankası Yöneticisi/Uzmanı, Proje Yöneticisi, Bilgisayar Ağları Uzmanı/Yöneticisi, büyük ölçekli yazılım projelerinde Geliştirici, kullanıcı odaklı ve sistem odaklı uygulama geliştiricilere ihtiyaç duyulmaktadır.

Yönetim Bilgi Sistemi: Bölüm mezunları; İş analizi ile ihtiyaçları belirledikten sonra işletmenin stratejik hedefleri doğrultusunda en uygun bilgi sistemlerini tasarlayabilir ve gerekirse geliştirme tarafında lider vasıflara sahip, operatörler ile bilişim arasındaki bağlantıyı sağlayacak uzman bir kadro oluşturabilirler. Ayrıca internet teknolojileri ile kurumsal süreçleri entegre ederek işletmelerin e-ticaret, sosyal medya vb. ihtiyaçlarına katkı sağlayabilirler. Başta BT hizmeti veren şirketler olmak üzere tüm departmanlardaki kuruluşlarda iş analisti, sistem analisti, veri analisti, kurumsal kaynak planlama yazılım uzmanı, iş zekası uzmanı, organizasyon, e-ticaret ve proje yöneticisi olarak çalışabilirler.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu